Przepisy kulinarne- pomysły na dobre jedzenie, przepisy na ciasta, sałatki, różne potrawy, obiady- kuchnia polska, ale nie tylko, słowem książka kucharska prezentująca kulinaria, jak również restauracje i lokale...

Ważne: niniejszy blog wykorzystuje pliki cookies

Blog używa informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych czy zbierania statystyk – celem jest zatem również (w konsekwencji) lepsze dostosowanie bloga do indywidualnych potrzeb użytkowników.

Informacje z cookies mogą też wykorzystywać współpracujący z blogiem reklamodawcy, firmy badawcze czy dostawcy aplikacji multimedialnych.

Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko

Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień cookies oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”


Najnowsze ciekawe oferty pracy:


Wszelkie inicjatywy na blogu zmierzać będą do edukacji i wyrażania własnych myśli, do dzielenia się doświadczeniami. Blog daje jedynie wskazówki i szereg informacji, decyzje podejmujecie sami i na własną odpowiedzialność. Kontakt: wpk7@wp.pl


ZAKUPY ze Skapiec.pl - porównaj ceny:





Kulinaria oraz moda i zdrowie - najciekawsze PORADNIKI o gotowaniu, przepisach, przyrządzaniu potraw, modzie i urodzie oraz medycynie i zdrowiu z portalu spryciarze.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Przepisy na mus czekoladowy


Świeży, lekki i głęboko czekoladowy – deser w formie musu stanie się ozdobą każdego przyjęcia, zapewniając rodzinie i gościom doskonały smak, a dzieciom – szeroki i szczery uśmiech.

Przepisy na mus czekoladowy

Kiedy dodamy do tego łatwo dostępne składniki, bogactwo przepisów i dodatków oraz ich zróżnicowanie – tak pod względem smaku, jak i łatwości przygotowywania – otrzymamy doskonałą propozycję dla każdego miłośnika dobrej kuchni.

Zaczniemy od najprostszego i najszybszego przepisu:

- 200 gramów czekolady mlecznej

- pół litra słodkiej, kremowej śmietany (36%).

Delikatnie i powoli podgrzewamy czekoladę aż do roztopienia (będzie nam łatwiej, jeżeli uprzednio ją rozdrobnimy). Ubijamy śmietanę na sztywno, po czym – nieustannie mieszając – powoli wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy rozlewamy do miseczek lub szklanek i zostawiamy do ostudzenia. Przepis można zmodyfikować, wybierając inny rodzaj czekolady (przy gorzkiej możemy potrzebować odrobiny cukru), mamy też swobodę w wyborze dekoracji i dodatków. Świetnie sprawdzą się herbatniki, owoce świeże i kandyzowane (przy tych drugich uważajmy, by nie przesłodzić całości!) oraz bita śmietana, świetnym i intrygującym pomysłem będzie dodanie nutki goryczy – poprzez posypanie całości odrobiną kakao.

Kolejny przepis jest nieco bardziej skomplikowany – pozwala jednak uzyskać mus czekoladowy gładki, wręcz aksamitny w smaku – a także wzbogacić go w sposób, który ucieszy zarówno dorosłych, jak i dzieci.

- 100 gramów czekolady gorzkiej (im więcej masy kakaowej, tym lepiej)

- 100 gramów słodkiej, kremowej śmietany (36%)

- 50 gramów masła

- 50 gramów cukru

- 2 żółtka

Możemy zrezygnować z cukru, jeżeli wybierzemy gorzką czekoladę – lub bardzo słodkie dodatki.

Żółtka miksujemy z cukrem, ubijamy śmietanę na sztywno, na wolnym ogniu powoli roztapiamy czekoladę z masłem. Kiedy powstaną jednolite masy – lekko ciepłą, płynną czekoladę wlewamy do masy jajecznej, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym powoli, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Powtarzamy mieszanie – i gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia w uprzednio przygotowanych naczyniach.

Jeżeli deser przeznaczony jest dla dzieci – dodajmy bitą śmietanę, syrop owocowy i świeże owoce (doskonałe będą wiśnie – ich lekko kwaskowata słodycz świetnie komponuje się z czekoladą).

Dla dorosłych doskonałym dodatkiem będą słodkie likiery (idealnie pasują zwłaszcza do bardziej gorzkiej wersji musu) i owoce.

Na mus powinniśmy wybierać czekolady od uznanych firm – dobrej jakości składniki sprawią, że całość zachwyci nas smakiem i aromatem. Jeżeli ktoś z domowników lub gości cierpi na alergię – bezwzględnie sprawdźmy podany na opakowaniu skład w poszukiwaniu orzechów, mąki lub innych alergenów.

Bardzo istotne jest utrzymywanie jak najniższej temperatury podczas roztapiania czekolady – pozwoli to zachować wszystkie jej zalety!



o autorze

Piotr Marcinkiewicz

--
Artykuł pochodzi z serwisu:
Albercik.pl - darmowe artykuły do przedruku na strony www



POLECANE:

Polecane książki z przepisami kulinarnymi- ugotuj coś dobrego

Zarabiaj realne pieniądze na swojej stronie www i blogu- programy partnerskie bez zobowiązań i formalności- Selkar.pl- 10 % prowizji i 20 % z 2 poziomu: tania księgarnia internetowa z dobrymi opiniami, Adkontekst- najlepsza Sieć reklamy kontekstowej: zarabiaj za kliknięcia w reklamy na Twojej stronie oraz ZloteMysli.pl

Nauka ANGIELSKIEGO przez Internet- łatwo, szybko i skutecznie...

Diety- poznaj najnowsze metody odchudzania


Przeczytaj również:

Najlepsze przepisy kulinarne- teoria i praktyka

Najlepsza dieta- jak schudnąć, czyli przepisy na odchudzanie

DIETA: podstawy, rodzaje, odchudzanie, żywienie

Ksiezniczkawkuchni.blox.pl - współczesna kobieta- blog nie tylko o przepisach i gotowaniu

Kobiecy serwis sportowy- ciacha.net, czyli SPORT widziany umalowanym okiem

Moda i uroda z gwiazdami, czyli świat mody, urody i dobrego stylu

poniedziałek, 13 kwietnia 2015, radas.blox.pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: