Przepisy kulinarne- pomysły na dobre jedzenie, przepisy na ciasta, sałatki, różne potrawy, obiady- kuchnia polska, ale nie tylko, słowem książka kucharska prezentująca kulinaria, jak również restauracje i lokale...

Ważne: niniejszy blog wykorzystuje pliki cookies

Blog używa informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. w celach reklamowych czy zbierania statystyk – celem jest zatem również (w konsekwencji) lepsze dostosowanie bloga do indywidualnych potrzeb użytkowników.

Informacje z cookies mogą też wykorzystywać współpracujący z blogiem reklamodawcy, firmy badawcze czy dostawcy aplikacji multimedialnych.

Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko

Korzystanie z bloga bez zmiany ustawień cookies oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej szczegółów w „Polityce Cookies”


Najnowsze ciekawe oferty pracy:


Wszelkie inicjatywy na blogu zmierzać będą do edukacji i wyrażania własnych myśli, do dzielenia się doświadczeniami. Blog daje jedynie wskazówki i szereg informacji, decyzje podejmujecie sami i na własną odpowiedzialność. Kontakt: wpk7@wp.pl


ZAKUPY ze Skapiec.pl - porównaj ceny:





Kulinaria oraz moda i zdrowie - najciekawsze PORADNIKI o gotowaniu, przepisach, przyrządzaniu potraw, modzie i urodzie oraz medycynie i zdrowiu z portalu spryciarze.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Czekolada z mlekiem w proszku - sprawdzone przepisy na deser


Wielu z nas pamięta ten przepis z rodzinnego domu – kiedy to stanowił remedium na niedostateczną dostępność czekolady, a nawet – dzięki talentowi i pomysłowości naszych mam i babć – lepszą i smaczniejszą jej alternatywę.

Czekolada z mlekiem w proszku - sprawdzone przepisy na deser

Także dzisiaj, mimo tego, że na rynku dostępna jest niesamowita ilość gatunków, rodzajów i smaków czekolady, samodzielnie przygotowany na bazie mleka w proszku deser może budzić bardziej niż pozytywne emocje. Nie wspominając już o tym, że jest to także znakomita propozycja dla osób uczulonych na gluten – który, niestety, często znajdziemy w gotowych czekoladach.

Zaczniemy od prostego i pozbawionego dodatków przepisu – wśród składników znajdziemy:

- mleko w proszku (500 gramów – musi być pełne, jeżeli użyjemy granulek, masa nie wyjdzie i przygoda z gotowaniem skończy się rozczarowaniem)

- masło (1 kostka – nie używajmy margaryny, masło może i kosztuje więcej, ale jest znacznie zdrowsze)

- kakao (6 łyżek – musi to być kakao naturalne)

- cukier (1.5 szklanki, możemy śmiało ograniczyć tę ilość, jeśli nie lubimy zbyt słodkich deserów)

- mleko (pół szklanki).

Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, mleko i cukier, mieszamy do momentu zaniku grudek, po czym powoli (i wciąż mieszając) wsypujemy kakao. Całość możemy zagotować, po czym odstawiamy na kilka minut i stopniowo dodajemy mleko w proszku, dbając o to, by masa była jednolita i gładka (możemy użyć miksera). Całość przelewamy do przygotowanych foremek i odstawiamy do lodówki – po zastygnięciu będzie gotowa do spożycia.

Jeżeli mamy ochotę na eksperymenty – lub osoby, które uwielbiają niespodzianki i różnorodność – przepis na czekoladę możemy wzbogacić o wszelkiego rodzaju dodatki.

Inspiracją może tu być zarówno gotowa czekolada (jak uwielbiana przez kolejne już pokolenie czekolada Studentska) – śmiało możemy dosypać do stygnącej masy kawałeczki prażonych orzechów, grudki twardej galaretki owocowej, suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki czy żurawinę) oraz lentilky lub inne draże czekoladowe z polewą. Świetnie sprawdzi się także dmuchany ryż, płatki kukurydziane lub kawałeczki herbatników, całość będzie wtedy bardziej chrupiąca. Możemy także zastosować różnorodne przyprawy – cynamon, odrobina imbiru, goździki czy gotowa przyprawa do piernika wzbogacą zapach i smak, a dla najodważniejszych pozostają eksperymenty ze szczyptą chili :).

Dla nieco starszych miłośników czekolady ciekawą propozycją będzie "zmieszczenie" w przepisie małej filiżanki espresso – aromat kawy naturalnej podkreśli smak czekolady. Bardzo dobre efekty – na długie, zimowe wieczory – przyniesie również dodatek likieru lub nasączonych alkoholem owoców, całość będzie wówczas przyjemnie rozgrzewać i pozwoli zapomnieć o pracowitej codzienności.

Własnoręcznie przyrządzona czekolada może okazać się strzałem w dziesiątkę, warto spróbować!



o autorze

Piotr Marcinkiewicz

--
Artykuł pochodzi z serwisu:
Albercik.pl - darmowe artykuły do przedruku na strony www



POLECANE:

Polecane książki z przepisami kulinarnymi- ugotuj coś dobrego

Zarabiaj realne pieniądze na swojej stronie www i blogu- programy partnerskie bez zobowiązań i formalności- Selkar.pl- 10 % prowizji i 20 % z 2 poziomu: tania księgarnia internetowa z dobrymi opiniami, Adkontekst- najlepsza Sieć reklamy kontekstowej: zarabiaj za kliknięcia w reklamy na Twojej stronie oraz ZloteMysli.pl

Nauka ANGIELSKIEGO przez Internet- łatwo, szybko i skutecznie...

Diety- poznaj najnowsze metody odchudzania


Przeczytaj również:

Najlepsze przepisy kulinarne- teoria i praktyka

Najlepsza dieta- jak schudnąć, czyli przepisy na odchudzanie

DIETA: podstawy, rodzaje, odchudzanie, żywienie

Ksiezniczkawkuchni.blox.pl - współczesna kobieta- blog nie tylko o przepisach i gotowaniu

Kobiecy serwis sportowy- ciacha.net, czyli SPORT widziany umalowanym okiem

Moda i uroda z gwiazdami, czyli świat mody, urody i dobrego stylu

poniedziałek, 13 kwietnia 2015, radas.blox.pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: